Močiutė paaiškino, kas yra taukai ir kodėl anksčiau visi naudodavo tik juos

Taukai – tai lydyti riebalai, gauti iš kiaulės lašinių. Produktas labai populiarus slavų šalyse, jis nacionalinės virtuvės požymis. Su jais kepa daržoves, gamina košes, jie naudojami net liaudies medicinoje.

Taukai – energijos koncentratas, jie daro maistą sotų, ir daugeliui žmonių, užsiimančių sunkiu darbu ar sisteminėmis intelektualinėmis apkrovomis jie tiesiog būtini racione. Kokia taukų nauda? Taukuose jos tikrai pakanka.

Kiaulienos lašiniuose – 88% visų rūšių riebiųjų rūgščių, ir sočiųjų, ir nesočiųjų. Juose yra ir vitaminų: tirpstančių riebaluose, be to, B grupės, bei askorbininės rūgšties. Juose taip pat yra mikroelementų ir naudingų organinių rūgščių.

Taukų lydymo procese daugelis medžiagų suyra, tačiau lieka B4, t. y. cholinas, tokoferolis ir selenas – racione reikalingos medžiagos.

Taukai naudingi ne tik ant keptuvės. Juos galima naudoti gydomaisiais tikslais ar naminėje kosmetologijoje.
Taukais valydavo odą, tepdavo spuogus, darydavo kaukes plaukams. Jei oda pradėjo šerpetoti, galima įtrinti į pažeistą sritį truputį taukų, masažuoti 5-8 min. Likučius nuimti servetėle.